Introduktion till bloggen:

Var tredje person har haft en panikattack under det senaste året - det gäller alla människor i hela världen. Jag är en av dom. I sju år har jag varit drabbad, till och från. Jag har varit nere på botten och jag har kravlat mig upp för att sedan falla igen. Jag har sökt hjälp via allt från kuratorer och läkare till böcker och cd-skivor. Inom mig jag har en enorm viljestyrka som vill befria mig från ångesten. Många gånger är det dock lättare i teorin än i praktiken. Under 2012 kommer det att bli förändringar i mitt liv. NU ska jag bli fri. Följ gärna med mig på denna resa. Nu ska både kropp och själ vårdas!

onsdag 11 januari 2012

Utsättning av Venlafaxin / Efexor

När jag börjar äta en medicin vill jag inte läsa för mycket om den innan. Risken att man får en massa biverkningar bara för att man har läst om dom är ganska hög och jag vet att jag påverkas mycket av det jag läser. När min läkare rekommenderade mig att byta från Fluoxetin till Venlafaxin litade jag helt och fullt på honom när han sa att det var samma slags medicin förutom att den tillförde en ökning av noradrenalinet också (utöver Serotonin som var det enda i Fluoxetinet).

Jag fick vara sjukskriven tre veckor under medicinbytet eftersom att jag fick mycket ångest. Efter det kände jag  ändå att jag klarade av att jobba och leva någonlunda "normalt". Jag började på en dos som var 75 mg. Efter ett par månader när jag fortfarande hade ångest från och till hela tiden rekommenderade han mig att dubbla dosen till 150 mg. Jag gjorde som han sa.

Ett år efter att jag hade börjat äta medicinen bokade jag en ny tid hos vårdcentralen, min läkare hade nu slutat och jag fick en ny. Jag var inte alls vän med medicinen och kände mig mer eller mindre konstant orolig. Det här var den 3 november 2011 och min läkare tyckte att det var en bra idé att byta tillbaka till den gamla medicinen eftersom att den fungerade bättre.
Jag började med att direkt sänka ner Venlafaxin till 75 mg och samtidigt sätta in en tablett Fluoxetin, 20 mg. En vecka efter det mådde jag helt otroligt bra, jag var helt ångestfri och kände hur jag svävade omkring på små moln hela dagarna. Jag verkligen njöt av att må så bra.

Tre veckor senare, den 24 november 2011, tog jag enligt doktorns ordnation bort restrerande 75 mg av Venlafaxinet och åt nu endast 20 mg Fluoxetin. Jag kände mig lättad över att det gått så smidigt och att jag nu mådde så bra.

Två dygn senare, den 26 november, fick jag enorm panikångest. Det var bland det värsta jag känt och jag förstod inte alls hur jag plötsligt kunde må så dåligt. Redan på morgonen hade jag känt av symtomen, men det var först på kvällen som det riktigt bröt ut.

Läkaren hade sagt till mig att om jag började må sämre igen skulle jag höja upp Fluoxetin till 40 mg (det var den dos jag åt förut) och jag antog att det var anledningen till att jag nu mådde skit igen. Jag var säker på att inom några dagar vara på fötter igen, jag kände att jag ville komma tillbaka till jobbet så snart som möjligt.

Men det blev inte bättre, bara sämre. Det jag gick igenom under den här perioden är ingenting jag önskar min värsta fiende. Jag mådde illa hela tiden, hade hemsk yrsel, panikångest varje dag, mina ögon hängde inte med (tror att det var det som skapade yrseln), jag var rädd och hade ständigt en känsla av maktlöshet och förtvivlan. Jag låg på sängen och bara skakade, kände mig som en heroinist som var på avvänjning (vet inte hur det känns, men jag har sett hur det ser ut och precis som det ser ut kände jag mig).

Efter två veckor var jag på bristningsgränsen och hade börjat ana att detta inte var något som berodde på min nya medicin utan snarare den jag tog bort. Jag började googla - och det var bland det bästa jag gjort under den här perioden. Det fanns en hel uppsjö med artiklar, forum- och blogginlägg om just utsättningssymtom av Venlafaxin. Jag blev lättad och arg på samma gång. Lättad över att det inte var mig det var fel på utan att det berodde på medicinen, arg på vården som ens skriver ut sådan medicin.

När jag hade läst på en del förstod jag att medicinen hade tagits bort alldeles för fort. Folk berättar om hur de till och med fått dela på kapslarna och tagit bort en av de små små kulorna i taget. Vissa hade ändå fått utsättningssymtom. De tog alltså bort ett par mg i taget och jag fick gå från 75 mg till noll direkt.

Jag var otroligt arg på min läkare och när jag träffade honom tre veckor efter utsättningen förklarade jag att det hade gått alldeles för fort och att han borde ha kollat upp det innan. Hans kommentar var "alla dessa mediciner är likadana" och hans råd var att börja äta medicinen igen för att senare trappa ner den långsammare. Dessutom tyckte han att det var dags att börja jobba halvtid.

Jag var, som ni säkert förstår, ursinnig på honom och att börja äta medicinen igen efter att ha varit utan den i tre veckor fanns inte i min värld. Kanske skulle jag då få gå igenom helvetet igen när jag trappade ner nästa gång - nej, hade jag kommit så här långt skulle jag kämpa vidare. Fick efter mycket om och men fortsatt sjukskrivning.

Omkring juletid hade äntligen de värsta fysiska symtomen börjat släppa. En månad av rent helvete hade passerat och jag började se ett litet, litet ljus i tunneln. Mycket av ångesten fanns dock kvar, och ni som läser min blogg kontinuerligt vet hur mycket jag än idag får kämpa. Jag vet inte om medicinen påverkar mig längre eller om all denna ångest bara har skapat ännu mer oro inom mig. Hur som helst mår jag inte bra och är fortfarande sjukskriven.

Det jag vill säga med detta inlägg är att ni ska undvika råttgiftet Venlafaxin, det finns många andra bra mediciner om man behöver det. Personligen tycker jag inte att en sådan medicin ens borde få finnas, speciellt inte när kunskapen bland allmänläkare är så dålig inom detta område.

Om du är en av dom som redan äter Venlafaxin, ät den så länge du tycker att den hjälper dig, den dag du ska sluta med den se till att ta det i snigelfart och läs gärna tips och råd på Internet om hur andra har gjort. Ibland får man vara din egen läkare - tragiskt men sant.

56 kommentarer:

  1. Jag har vart med om exakt samma sak! Fast jag skulle trappa ut paroxetin samtidigt som jag satte in venlafaxin. Läkaren sa att jag kan börja med att trappa ner nästan hälften. Åt då 225mg. Nu skulle jag ta 150. Efter någon dag hade jag skyhög ångest, mådde illa och kunde knappt gå för jag fick som elektriska stötar i kroppen. Efter ett tag fick jag tag på en annan läkare, som fick en chock över att den andra läkaren gjort som han gjort. Fick höja dosen igen och sen sänka långsammare.
    Nu märker jag att venlafaxin är lika åt helvete. Tar jag den senare än vanligt eller glömmer hamnar jag i helvetet rent ut sagt. Och alla som påstår att antidepressiva inte är beroendeframkallande!

    Ursäkta att jag skrev en hel novell, men sånt här gör mig pissed off.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Slutade i aug..mår sååå dåligt nu! Får otäcka tankar emellanåt o gråter mkt..hur länge ska detta hålla i sig? Orkar inte med mig själv längre.../SN

      Radera
    2. Samma sak för mig. Skulle gå från 225 mg - 0 mg på 4 veckor. Ha ha . ångest och blixtrar i huvudet, personlighetsförändring är bara förnamnet.
      Det har tagit mig 2 år att komma ner till 0mg. Gick tillbaka till 187mg och därifrån öppnat kapsel och tagit bort 10% av kornen och återförslutit kapseln. Det är enda sättet. LÅT DET TA TID

      Radera
  2. Först och främst! Väldigt intressant blott att följa :) för det andra så åt jag också den medicinen nyss men blev så sur på min läkare att jag slutade tvärt med 150mg. Har aldrig mått så dåligt fysiskt och vi ska inte prata om det psykiska! Ångest, tryckande yrsel, illamående, svimmade, svamlade när jag pratade, skakade, frös, var varm osv. Osv.

    Jag håller med fattar inte varför de skriver ut denna medicin! Var hos läkaren igår och jag så attmedicinen inte hjälper då hon ville sätta ut den. Jag så det med utsättningssymtomen och hon sa att det fanns 37.5mg också för att trappa ner ännu långsammare men i och med att jag redan hade slutat så sa jag att jag inte behövde någon lägre dos.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Ursäkta mitt sega svar men har inte orkat starta datorn de senaste dagarna... Vad kan det vara, två-tre veckor sedan jag slutade. Har fortfarande biverkningar som är jobbig psykiskt men de flesta fysiska är borta förutom yrseln.

      Hur går det för dig?

      Radera
    2. Jag mår riktigt uselt efter att ha hämtat ut nästa dos medicin när de andra var slut... Jag har tagit medicinen senare än vad jag borde och jag har missat att ta den som jag ska också... Varje morgon ska jag ta den och ALDRIG senare så idag har jag haft två otroliga jävla jobbiga gråtattacker eller ja typ tre den ena strax efter den första.... Jag vill inte äta min medicin men måste... Visst är många mediciner beroendeframkallande och de gör väll att man mår så jävla dåligt när man slarvar.... Jag ger upp vill bara dö....

      Radera
  3. Hej,
    Har precis börjat utsättningen med Venlafaxin. Har ätit 150 mg i 1 år och minskat till 75 mg. Mår väl inte så vidare bra kan man väl säga....om jag mådde bra efter 3 veckor (från det att jag började utsättningen) skulle jag sluta, nu undrar man väl snarare hur man mår om 3 veckor... Är lite rädd att det som man byggt upp under detta året raseras totalt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag avråder dig absolut från att ta bort 75 mg direkt om 3 veckor. Du har ingen brådska, ta det lugnare än så! Hoppas att det går bra för dig, om du känner att du behöver stöd är det bara att skriva till mig!

      Radera
    2. Hej! Jag äter också Venaflaxin men har gått fösiktigt fram med den som man ska göra med alla sådana här mediciner för att få så lite biverkningar som möjligt. Tex säger läkaren att du ska ta 5 mg så ta tre mg istället mycket skonsammare för dig. Om det nu inte skulle funka fråga om sobril samband med detta det ger oftast en lugn inverkan i alla fall en kort period eftersom den är beroende framkallande. Oftast hjälper det. Kämpar på varje dag

      Radera
  4. Venlafaxin ÄR bra. Problemet är ju okunskapen bland läkarkåren! Om de bara visste hur medicinen är och kunde ge rätt rekommendationer skulle det inte vara några problem (eller i alla fall mycket färre). Det är tyvärr många mediciner som ger olika typer av biverkningar. Man får väl ta det onda med det goda, typ.
    Och beroendeframkallande.. tja, det är ju bara en definition, och tydligen ska ett preparat ge även en rusningseffekt för att anses beroendeframkallande. Medicinen ger inte det, och därför kallas det bara utsättningssymtom. Hårklyverier, men nog mår man skit, allt!
    Jag glömde ta min medicin igår kväll. Idag runt lunch trodde jag att jag höll på att åka på värsta sortens maginfluensa, men har ju lyckats glömma förut så misstänkte vad det handlade om...
    Venlafaxin gav mig livet tillbaka, tyvärr finns inte så många SNRI-preparat, och vet inte om jag vågar experimentera med andra nu när det iaf funkar bra (jag har ätit venlafaxin i drygt tre år). Jag har i alla fall både lyckats trappa upp och ner utan direkta problem, bara man har ett stort tålamod. Men jag har också haft turen att ha en läkaren som då jag började med antidepressiva sa åt mig att om jag mådde det minsta dåligt, eller kände mig osäker, så var det bättre jag gjorde väldigt små ändringar i dosen än att snabbt ändra den. Jag skulle känns mig till freds med min medicinering, det tyckte han var viktigt.
    Lycka till alla! Och lita på er själva, det ni upplever och er magkänsla. Läkarna har tyvärr inte alltid rätt. Och vissa är dessutom riktiga stolpskott...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag mår riktigt uselt efter att ha hämtat ut nästa dos medicin när de andra var slut... Jag har tagit medicinen senare än vad jag borde och jag har missat att ta den som jag ska också... Varje morgon ska jag ta den och ALDRIG senare så idag har jag haft två otroliga jävla jobbiga gråtattacker eller ja typ tre den ena strax efter den första.... Jag vill inte äta min medicin men måste... Visst är många mediciner beroendeframkallande och de gör väll att man mår så jävla dåligt när man slarvar.... Jag ger upp vill bara dö..

      Radera
  5. Har ätit Efexor( Venlafaxin 225mg.) i många år, Har aldrig tyckt att den har hjälpt mig till 100%. Snarare att min vikt ökat, och känner mig tjock och ful. Har nu träffat en annan läkare på Psyk. St läkaresom gärna vill hjälpa mig att trappa ner och börja med en annan. Har nu från 225mg-37,5 trappat ner på tre veckor. Nu mår jag skit. Yrsel,illamående svårt med att se.Känns som ett rep runt halsen.Inte närvarande och irriterad. Ringt till akuten och väntar på att läkaren ska ringa. Så här vill jag inte må!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan för mitt liv inte förstå varför dom ska ha så bråttom med nedtrappniingen!! Jag skulle säga att du skulle ha sänkt med 25 mg och sedan nu efter 3 veckor sänkt med ytterligare 25 mg. Kroppen chockas ju!Skriv gärna igen när du fått tag på din läkare så vi får veta hur det går för dig och hur läkaren reagerar på detta.

      Radera
  6. Till alla som ska och äter venlafaxin

    SvaraRadera
  7. Jag har ätit venlaflaxin i två år äter nu 300 mg om dagen, och hr blivit av med min panikångest och nervositet,har aldrig mått bättre på någon medicin.

    SvaraRadera
  8. Det verkar obegripligt varför det skulle behöva gå så snabbt med din utsättning av venlafaxin. Det är synd och kanske helt onödigt att du har drabbats så hårt! Skulle vara intressant att höra vad din läkare säger nu... Jag har skivit en del om det på http://www.venlafaxin.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu i efterhand så blir jag mest bara arg när jag tänker på det. Och lite ledsen över att jag inte läste på själv innan, men det ska man ju inte behöva man man tycka. Ska kolla in din sida.

      Radera
  9. Hej, Jag har tagit efexor/Venlafaxin i c:a 6 år och har trappat ner till 75 från 150 mg, för c:a 1 1/1 månad sen men fick inte jobbiga symptom förrän efter 4 veckor. Har hört någonstans att det tar hjärnan en månad innan den registrerar förändringen. Detta skulle bara gälla om man trappar ner och inte om man slutar tvärt för det är en annan sak av nån anledning. Har någon annan upplevt symptom endast efter en månad av nedtrappning och inte innan??
    Det är helt galet att man kan må så här dåliigt!! :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var efter 4 veckor som jag också fick min käftsmäll, tror att den hade kommit då även om jag inte ett par dagar innan hade sänkt ner ytterligare. Som jag skrev ovan mådde jag alldeles prima veckan efter första sänkningen från 150 till 75mg.
      Hoppas att det går över för dig snart, vet hur hemskt det är.

      Kram!

      Radera
  10. Jag har på eget bevåg (även om läkarna nu hemskt gärna vill framstå som att det va hans briljanta idé)trappat ner Venlafaxin från 375 mg i sept. -11 till 0 mg nu! Det har fått ta den tid det tar, å jag har lyssnat på kroppen! Det e trots allt 10 år som jag ätit det, i olika styrkor. Visst har jag känt av en del besvär, men jag har inte mått bättre psykiskt sen innan jag började med eländet! Vilket får mig att misstänka att jag varit både feldiagnostiserad, å felmedicinerad hela tiden... Men men, nu njuter jag av att kunna känna något igen! Lycka till alla där ute! Mitt råd är att ta det väldigt långsamt med uttrappningen!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att höra att du tagit dig ifrån medicinen, grymt jobbat! Alla borde ta det lika långsamt som du, synd bara att inte läkarna besitter den informationen.

      Radera
    2. Hej Anonym!

      Det är först nu som jag läst vad du skriver om din medicin Venlafaxin. Är det sant att du är ordinerad
      375 mg av Venlafaxin. Jag är ordinerad 300 mg av min läkare och det torde vara max dos.

      Radera
  11. Medicinen gör att jag funkar i vardagen, mår inte bra till 100% men...så fort jag missat att ta en tablett eller glömt att hämta ut på Apoteket och därför missat att ta den så mår jag såå dåligt. Undrar varför jag mår så dåligt tills jag kommer på varför. Ska det verkligen vara så? Märker bara efter att jag missat en dag el två. Mår så illa, magen är i uppror, känner mig förvirrad, drömmer hemska drömmar, overklighetskänslor, yr, gråter, irriterad, deppig. Känns vidrigt. Inte mår man helt bra MED medicin och inte mår man bra utan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag missade min medicin en dag så kände jag också av det. Flera dagar på rad missade jag aldrig. Försök att vara noggrann med att ta medicinen varje dag, kanske i samband med frukost eller tandborstning? Något du gör varje dag som påminner dig om medicinen. Du måste försöka underlätta för dig själv så mycket som möjligt. Om du inte tycker att medicinen är bra för dig kanske du ska tala med din läkare och byta till en annan? Men glöm inte att trappa ner vääääldigt sakta i så fall. Kram

      Radera
    2. Kommer ihåg de första 2-3dagarna när jag inte hade tillgång alls till venlafaxine (150mg dos), ungefär 3-4månader efter jag börjat ta dem. Var på ett intressant sätt kul att kroppen gick framåt när man tänkte "fram" fastän man inte kände benen. Haha... kul på ett sorgligt sätt.

      //Anna, 22år, student

      Radera
  12. Har käkat venlafaxin i ca 6 år 150 mg. Fick nyligen ny depression långsamt påkommen. Ny läkare som bestämde att vi skulle pröva Voxra. Har nu kommit upp i 300 mg Voxra och långsamt trappat ut venlafaxin = 6 mån. Har ändå haft jobbit de första två veckorna nu sedan jag slutade helt med Venlafaxin 37,5 mg. Meningslöshet, stötar i huvudet, konstig mage (lös) men jag finner tröst i att jag vet vad det är.Har samtidigt mer ork och energi som jag tror beror på dels Voxra men också utsättandet av Venlafaxin...aldrig Venlafaxin igen säger jag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är inne på min 16:e vecka med utsättning av Venlafaxin nu... Ska enligt mitt schema bara vara två veckor till.
      panikångest, oro, kraftig huvudvärk, förstärkt tinnitus vilket gav ytterligare försämrad hörsel, sömnstörningar (både insomni och intensiva mardrömmar), kroppstemperatur som varierade plötsligt mellan iskyla till svettningar, orolig mage,förvirring, overklighetskänsla, trötthet, gråter, är deppig, agitation (motorisk oro, rastlösa och överdrivna rörelser), minskad aptit, värk i muskler och leder, ackommodation. (ögats anpassningsförmåga att kunna se på olika avstånd), aggression och irritation, dåligig/ingen impulskontroll, akatisi (obehaglig eller besvärande rastlöshet och behov av att röra sig som ofta följs av en oförmåga att sitta eller stå still). Den värsta biverkningen var dock att jag i perioder knappt kunde gå eller ens vrida på huvudet pga. av elektriska stötar i hela kroppen! Jag beskrev det för läkaren som ett elgetingbo med galna getingar som sköt på mig inifrån med lasergevär! Helt galet!
      Detta fick jag INGEN som helst information om INNAN jag började äta Venlafxin! Och hag åt ändå "bara" 75 mg som högsta dos.
      /häxan

      Radera
  13. Hittade din blogg idag och det känns allvarligt talat som om det hade vart jag som satt och skrev den. Du är i ett annat stadie av livet och jag hoppas så mycket att jag också når dit. Angående det här inlägget fick jag venlafaxin utskrivet och mådde vanvettigt dåligt av den. Jag fick mardrömmar, en massa ångest, självmordstankar och liknande. Då tyckte min läkare att det var en bra idé att höja medicinen. Jag åt den i två månader och har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv. Jag fick till slut en snabb uttrappning tillbaks till cipralex som jag åt innan. Jag mådde verkligen inte bra efter men det var trots allt bättre än hur jag mådde när jag åt den.

    Nu, 1,5 år efter att jag fick venlafaxin har jag övertygat mig själv om att jag ska våga testa en ny medicin för mitt liv fungerar inte som det är nu. Det blir fluoxetin och jag hoppas den ger ett lite bättre resultat. Jag skulle väldigt gärna prata lite mer med dig. Antingen om du vill kolla in på min blogg angestochlycklig.blogspot.com eller maila mig på emma.fagerberg@live.se. Om du har lust och tid såklart. Kram

    SvaraRadera
  14. Jag har tagit venlafaxin 150 mg 6-7 månader, och det har funkat helt ok, bättre än citalopram som jag hade innan. Dock ville jag byta pga biverkningar (de sexuella biverkningarna är ju tämligen vanliga på SSRI/SNRI).

    Min läkare sa att jag skulle trappa ner till 75 mg i 2v, och sedan 37,5 mg 2v. Och sedan börja med den nya (voxra, som saknar bl.a. sexuella biverkningar).
    För mig var det en ok nertrappning, tills jag skulle sluta med 37,5 mg. Har stödtagit ett par med 3-5 dagars mellanrum när blixtyrseln varit för jobbig. Men även nu när jag varit utan i ett par veckor så känner jag av blixtyrseln. Och humöret är inte på topp precis...
    Men det tar ju tid för den nya medicinen att börja ge effekt, kanske ska upp i dos på den också, så man får avvakta lite.

    Dock så har den sexuella biten börjat funka bättre. Hoppas bara att måendet blir det också framöver.

    Det var mina synpunkter på det hela :-)
    Det fanns en hel del läsvärt här, så jag ville bidra med lite också :-)

    /Patrik

    SvaraRadera
  15. Hej, snubblade över din sida och vill dela en nedstämd åsikt angående nedtrappning av venlafaxine (knaprat dem i drygt 1.5år), kanske mest vill yttra mig för min egen skull egentligen för jag är så bitter på livet inombords men hoppas det är läsvärt ändå på nått sätt.

    I samråd med min preparationskontakt sa vi att jag kunde avsluta medicineringen snabbare än vanligt pga biverkningarna och vi la upp en plan med 50% halvering i veckan. Såhär 24dagar senare sen jag började trappa ned ligger jag på ungefär 25-37.5mg (delar på 150mg kapslar för hand). Äter inga andra mediciner för tillfället mer än Panodil som i alla fall jag inbillar mig hjälper (2-5st om dagen). Mår skit, om det behövs sägas? Ligger förresten efter i nedtrappningen dessutom.
    Kämpar vidare för jag är så trött på biverkningarna, orkar inte med dem. Får sådana hemska mardrömmar och ostabil kropp. Känns som jag lever ett 24h-liv för jag inte får vila ut när jag sover med dessa djupa och motbjudande drömmar.

    Jag läser om mekanik, el och programmering - inte humaniora och medicin, var förberedd på att jag skulle må dåligt eftersom det är en snabbare variant av nedtrappning men jag var inte förberedd på denna nivån. Känner ändå jag kan säga att en sådan nedtrappning hade jag nog Inte Ens Nämnt om jag hade en patient att ta hand om. Menmen, kämpar på för snart är jag väl framme...... ser fram emot den morgon där jag vaknar upp utvilad.

    Sitter för tillfället med huvudvärk, spykänslor, yrsel, svårt att hänga med och skakar - mår relativt bra faktiskt. Känner att mina högskolestudier har blivit lidande för övrigt. Tycker du/ni jag kan begära sjukskrivning?
    Nu blir det väl sängdags. Känns inte bra med prestationsberoende inkomst för tillfället - pratar om csn förstås.

    //Anna, 22år, student

    SvaraRadera
  16. Jag har satt upp en hemsida om antidepressiv medicin.
    http://antidepressivmedicin.wordpress.com

    Jag söker personer som vill lägga upp sin erfarenhet med antidepressivmedicin på den.
    Jag kommer att lägga upp berättelsen på hemsidan under (Andras berättelser) så att flera får veta hur det är med antidepressiv medicin, hur den verkar: insättning, utsättning m.m.och hur olika man reagera på dem, en del blir hjälpta andra tvärtom.

    Ifall du är intresserad av att dela med dig om din berättelse, finns hjälp frågor för ditt skrivande här:

    http://antidepressivmedicin.wordpress.com/maila-din-berattelse-till-mig-kontakt/

    Med vänlig hälsning

    Antidepressivmedicin.wordpress.com
    /L
    antidepressivmedicin@yahoo se

    Ps: sprid detta till andra som kan tänkas vilja skriva sin berättelse på min sajt, tack. ds

    SvaraRadera
  17. Jag trodde att alla andra överdrev med symptomen vid utsättning. Jag bestämde mig nyligen för att byta venlafaxin mot voxra. Under fasningen började jag därför med mirtazapin. När jag märkte att mirtazapinen en dag började verka tvärslutade jag med 112,5 mg venlafaxin samtidigt började jag voxra. VILKEN VECKA. Efter en dag blev jag speedad pch fick ångest. Har även fått som elektriska svallningar över bröstet. Denna gång har jag iaf sluppit de vidriga brainzapsen. Det har känts som jag druckit en kanna kaffe hela veckan å har undvikit att gå till fikarummet på jobbet. Det värsta är att jag på sin höjd får sova 4 timmar per natt med sömnmedel och mirtazapin. Då ligger jag i sängen speedad och ångest med elstötar i kroppen. Idag e det dag 7 så nu kan det bara bli bättre. Man ska definitift fasa ut venlafaxin sakta

    SvaraRadera
  18. Hej alla venlafaxinare!! Jag har ätit venlafaxin i nästan 2 år nu, men har ff svåra svackor som kommer tätare än förr. Har precis avslutat en utredning av bipolaritet och fått diagnosen "återkommande" depression. Både jobbigt o skönt på något vis...det är svårt att acceptera depression när man inte har något att va deppig över..svårt att förklara , men så känner JAG. Har trappat ner venlafaxinet länge nu från 225mg till 37,5mg med jobbiga biverkningar som illamående yrsel och "stötarna" i huvudet..trötthet..mm. Men nu sedan 1 vecka har jag slutat helt...och satt in voxra ist. Värsta jag någonsin varit med om...kan inte vara uppe någon längre stund på dagen för då kräks jag av yrsel o huvudvärk o" brainzapps". Hoppas detta försvinner snart!!! Ringde till min läkare nu o kollade om man kan ta xanor till hjälp, men hon är ledig ...fan!! Ska försöka sova bort hela helgen och hoppas att detta helvete försvinner så jag kan jobba på måndag...fick gå hem i dag .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dt e iaf bra att vi vet om att det inte är farligt, första gången jag fick brainzaps trodde jag det va hjärnblödning. Jag tycker den intensiva ångesten å känslan att vara speedad e värst, det kroppsliga får man försöka intala sig att det inte är farligt. idag e det dag 9 för mig utan venlafaxin å elstötarna blir färre men har de fortfarande med täta mellanrum. Hoppas det löser sig för dig, ta en dag i taget tills det värsta lagt sig. Så har jag gjort denna veckan och nu känns det bättre än förra helgen... Usch. Nu får vi båda hoppas på voxra:) jag har själv gått i kbt ett tag samt provat mindfulness, även testat läsa böcker om hur oro och ångest uppstår. Har faktiskt lärt mig mycket om mig själv och hur man kan försöka tänka annorlunda.lycka till nu

      Radera
    2. Hur känns det att ge medicinska råd till höger och vänster baserat enbart på din egen erfarenhet? Har du någon som helst utbildning inom området? Psykofarmaka är inte föda. Du kan inte slänga ihop egna varianter av läkarens rekommendationer och hävda att du minsann vet vad du pratar om för att du hade dåliga upplevelser av det. Tänk efter innan du håller på med sånt här.

      Och ja, jag har också varit där. Jag har upplevt både insättnings- och utsättningssymptom. Till er som tycker nåt är på tok: sluta googla. Prata med läkaren som gav er medicinen istället.

      Radera
    3. För det gick så bra sist dom lyssnade på denne?

      Radera
  19. Har ätit V länge.trappar ut själv.Härligt med känslor.Dock många negativa.

    SvaraRadera
  20. Har tagit venlafaxin i tio år nu skulle jag tro.
    Minns att den hjälpte mig i början, men vem vet. Kan ha varit placebo effekt. Jag minns att jag tog75 mg förr men idag tar jag 150 mg. Glömde ta min medicin idag och ligger nu här och mår som jag gör. Vill bli av med den. Är trött på att känna på detta viset. Skall prata med min läkare och jag tänker vara jävligt skarp med att jag vill trappa ned långsamt, långsamt. Vill undvika så många biverkningar som det bara går. Att uppleva en panikångest attack samtidigt som man känner alla de övriga symptomen av att man inte har tagit medicinen är minst sagt vedervärdigt.

    SvaraRadera
  21. Man måste ta utsättningen av Efexor väldigt väldigt långsamt. Jag har ätit den i 6 år och mått rätt ok förutom 30 kg viktuppgång MEN har kunnat leva ett "normalt" liv. Började min utsättning i april2013 och hade då 150 mg nu den 20 sept har jag kommit ner i dosen 37,5 mg var 3:e dag alltså väldigt lång tid:-/ . Provade att ta det till var 4:e dag men yrseln, synrubbningarna, koncentrations svårigheterna och ffa muskelkramper o mardrömmar kommer direkt. Nu måste jag köra på såhär i några veckor så det hinner stabilisera sig innan jag minskar igen säger min dr. Har inte kunnat titta på en hel film, läsa en bok eller sova ordentligt under den här tiden alltså hittills 6 mån. TÄNK på detta innan ni börjar med denna medicin och låt en riktig psykiater sköta utsättningen som vet och förstår vad det handlar om. Det är vansinnigt att tro att man ska fixa detta på 14 dagar. Viktigt också att man känner sig någorlunda i balans när man påbörjar detta. Lycka till allihopa <3

    SvaraRadera
  22. Vill bara säga vad som kan hända efter drygt 10 år med venlafaxin. Min doktor såg att jag började få oroväckande höga blodfetter och att mitt blodtryck gick i taket. Oklart dock om det berodde direkt på mina venlafaxin tabletter eller om det hade andra orsaker som jag inte känner till. Hur som helst så blev jag rådda sluta med venlafaxin och efter att börjat trappa ner mina intag (kom ihåg att jag har tagit detta i 10 år) så har jag upplevt de mest hemska utsättningssymtomdu kan tänka dig. Tur att det bara är under en begränsad tid… Ha det gott.

    SvaraRadera
  23. Jag efter ett jobbigt 2007 fick jag konstanta panikångestattacker och från att ha varit en aktiv social människa blev jag till en person som för det först trodde att jag var påväg att dö och blev fånge i mitt eget hem, då kroppen fick en massa felsignaler och vrålade PANIK och jag klarade inte ens att vara uppe utan låg bara skakandes och grät. Så fick jag rätt hjälp och Effexor insatt och mitt liv kom tillbaka omedelbart och vid återbesöket 1 vecka efter var jag en positiv och glad människa igen som så småningom klarade att gå utanför dörren...att gå och handla själv etc. etc.
    Effexor byttes sedan ut mot Venlafaxin då det är samma läkemedel och inte heller här har jag mått dåligt. Efter ca. ett års anv. satte jag ut läkemedlet själv på våren då jag själv tyckte att jag mådde såpass mycket bättre och detta gick bra lite biverkningar i form av yrsel men detta visste jag ju var övergående. ( Började med att en tid äta varannan dag, sedan var tredje och tillslut slutade jag helt. Detta var dock inte rätt att göra då man ska göra det i samråden med sin läkare, men jag tyckte att jag mådde bra och hade koll)
    Men när mörkret kom i slutet av hösten så började panikångesten komma tillbaka och jag fick börja äta Venlafaxin igen...åter igen med samma goda effekt. Jag har förlikat mig med att jag kanske får äta dessa livet ut och har inget problem med det. Det är ju ett ämne som uppenbart fattas i min kropp och man höjer ju inte på ögonbrynen åt att en diabetiker behöver insulin och jag tycker inte att detta är märkvärdigare el. att man ska känna skuld eller skam över det.
    Viktigt att tänka på är väl att man inte kan jämföra sig med andra. Det som funkar för den ene kanske inte alls funkar för den näste. Kroppen är väldigt mycket kemi och det är inte alla som reagerar lika på samma preparat både när det gäller effekt som biverkningar.

    SvaraRadera
  24. Äter för tillfället 150 mg Venlafaxin - sänkte från 225 mg för 10 dagar sedan och känner av en ständigt gnagande oro. Förutom Venlafaxin äter jag även Mirtazapin 90 mg, Topimax 100 mg samt Anafranil 200 mg. Tar även Xanor vid behov. De antidepressiva fick mig långsamt att gå från självmordsbenägen till deprimerad utan självmordstankar. Jag känner ingen livsglädje. Jag känner allt som oftast ...ingenting (förutom ångest och oro). Min läkare vill att vi trappar ut mediciner och att vi börjar med Venlafaxinet. Jag har varit livrädd för detta eftersom jag vet hur jag mådde innan medicinerna, men jag orkar inte ha det såhär längre heller. Känner att livet passerar mig förbi. Någon som känner igen sig och har råd och tips? Tror ni att utsättningssymtomen av Venlafaxin blir lika påtagliga då man samtidigt äter fler andra antidepressiva?

    SvaraRadera
  25. Tagit mellan 300-450 mg venlafaxin i 3 år. Slutade 6 veckor sedan och har fortfarande kraftig insomni, ångest med hjärtklappningar så pass att jag enbart kommunicerar med min omgivning via text trots ångestdämpande preparat (stesolid, sobril, xanor), koncentrationssvårigheter så det är helt galet och lyckas inte ens somna och OM jag gör det så vaknar jag minst en gång i timmen även när min läkare och jag kombinerar höga doser mediciner (50mg Zyprexa + 7,5mg Nitrazepam/10 mg Stesolid + 10 mg Stilnoct). ALDRIG MER detta rävgift!!!

    SvaraRadera
  26. Tagit mellan 300-450 mg venlafaxin i 3 år. Slutade 6 veckor sedan och har fortfarande kraftig insomni, ångest med hjärtklappningar så pass att jag enbart kommunicerar med min omgivning via text trots ångestdämpande preparat (stesolid, sobril, xanor), koncentrationssvårigheter så det är helt galet och lyckas inte ens somna och OM jag gör det så vaknar jag minst en gång i timmen även när min läkare och jag kombinerar höga doser mediciner (50mg Zyprexa + 7,5mg Nitrazepam/10 mg Stesolid + 10 mg Stilnoct). ALDRIG MER detta rävgift!!!

    SvaraRadera
  27. Hej

    Jag har gått på Paroxetin i 14 år och nu ska jag byta till Venlafaxin (min doktor rekommenderar bytet)

    Han sa att jag kommer att ha biverkningar den första veckan men de kommer sen att utebli. Ska börja med 75 mg. om det inte hjälper skulle han höja dosen till 150mg.

    Man blir lite smårädd när man läser vad ni har gått igenom.

    SvaraRadera
  28. Jag mår riktigt uselt efter att ha hämtat ut nästa dos medicin när de andra var slut... Jag har tagit medicinen senare än vad jag borde och jag har missat att ta den som jag ska också... Varje morgon ska jag ta den och ALDRIG senare så idag har jag haft två otroliga jävla jobbiga gråtattacker eller ja typ tre den ena strax efter den första.... Jag vill inte äta min medicin men måste... Visst är många mediciner beroendeframkallande och de gör väll att man mår så jävla dåligt när man slarvar.... Jag ger upp vill bara dö....

    SvaraRadera
  29. Skönt att man inte är ensam. Har käkat antidepressiv i över 10 år. Men efexor kan vara de värsta jag varit med om. Alla konstiga sorters biverkningar, många har ni redan nämnt, och när jag va väl fick ur efexorn efter en 3 månaders utsättning så kom ju chocken, depressionen kom tillbaka i alla högsta grad så jag fick börja med efexorn igen, spelar ju ingenroll om jag har den eller inte har den känns det som, man känner sig J'kligt låst. Jag vågar inte ta ur den igen för utsättningssymptomen fick mig att inte ha viljan att leva mera., men biverkingarna som jag får när jag väl har skiten gör mig nästan lika svag. Fattar inte hur läkare kan ordinera ut den är skiten till folk, verkar ju som 8-9 av 10 får problem och att få bort den är som en avtändning? Idag hoppas jag läkarna jag har kan hitta någon ersättning, och ska jag trappar ur den igen så ska jag banne mig ligga inne, aldrig vill jag ligga i min egen säng med den ångesten och alla hemska utsättnings symptom igen. "lycko piller" sorgligt uttryck. Venlaflaxin är den medicinen som stjälper mer än den hjälper, till folk som har depression av något slag börja aldrig, de är en sån liten skara i mitt tycke och erfarenhet som den hjälper, man kan vara på hugget ena dagen och allt är frid och fröjd sen nästa dag är allt piss, ( det varierar ju givetvist) för folk hur det fungerar men allvarligt talat de är ett rävgift. Ta hellre någon annan antidepressiv men inte venlaflaxin / efexor. Hoppas alla som lider där ute kan finna ro och ngåot som hjälper dem, och att läkarna / psykiatrin skärper till sig för folk behöver hjälp när med utsättning och rätt medecin, inte bara ordinera ut, de behövs grundligare diagnoser för alla är unika.

    Det är också bullshit att man inte är beroende av dem, vrf får man då sån ångest och abstinens när man slutar eller försöker så man är livrädd för att sluta? Det känns rentutsagt som de som ordineras dessa mediciner är försökskaniner inget annat. ÄR givetvist jättebra om de funkar för någon / några men i det stora hela är de så uppenbart att det här rävgiftet tar kål på mer än hjälper.

    Men jag som många andra är iaf medvetna om problemet och jag är bestämd att de ska bli bättre och de hoppas jag många av er där ute som gett upp hoppet också är. Ge inte upp!

    SvaraRadera
  30. Hej på er alla! Har käkat Venlafaxin 150mg i drygt 2 år och glömde ta med nog med medicin när jag var i Stockholm senast! Åååh herregud så dåligt jag mådde dag 2... Tänkte att det ändå var en del i att börja trappa ned så tog 75 mg när jag kom hem och det känns bra. Som för många andra här så har den räddat livet på mig. Ångesten jag brottades med försvann och även depressionen. Fick mer energi och ork då jag även fick utbrändhetssypmtom innan jag startade ta denna.. Som tur är har jag en bra läkare på vuxenpsyk som råder mig till att ta det långsamt! Men som många andra sagt här så är kunskapen hos allmänläkare alldeles för dålig. Min läkare jobbar ju med detta dagligen inom psykiatrin så han har koll vilket jag är supertacksam för! Ska så småningom testa sänka till 37.5 men hans råd var att vänta ett halvår tills dess.. Hade oxå önskat det fanns mindre mg på denna, men tror inte det finns det? Nån som vet? kram på er alla kämpar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Veronica nej de finns inte i mindre dos än 37,5 kul att den faktiskt hjälper dig. De är så olika hur folk reagerar på antidepressiva rent genetisk, den är rena rävgiftet för mig och att jag dragit ner å den har förstört mitt närminne och självförtroende och allt sänktes, " vilket tyder på att jovisst kanske den hjälper lite" men många av biverkningarna är jobbiga nog. Mitt tips till dig är att ta ut den långsamt i snigelfart annars finns risken för utsättnings biverkningar och de är hemska och inget du vill stöta på så att säga. Kul också att din läkare på vuxenpsyk har erfarenhet för mina läkare där slängde ut mig "n är jag va klar med en utsättning som var alldeles för kort " och då stod jag där utan läkare som kunde ordinera ut medicinen så jag levde i ett helvete i flera veckor och månader i hopp om att jag skulle bli bättre, snarare tvärtom. Lycka till iaf !!!

      Radera
  31. Jag har nu varit utan Venlafaxin (efexor) i hela två veckor... JIPPIE!!!! ALDRIG mer medicin säger jag. Det värsta helvete jag varit med om. Att inte kunna sluta med en medicin som naglar sig fast som en cancersvulst i dig. Fy fan... Under 4 månader höll jag på. Start 75 mg och sista tabletten innehöll 0,75 mg. Jag plockade ut granulatkulor i kapseln för att sakta minska denna medicin. Så från 394 kulor till 10 kulor.

    Jag fick medicinen mot stress då jag var nära en hjärtattack. Jag litade BLINT på min läkare. Människor som har bipolaritet i släkten/har det själv bör INTE ta denna medicin då den kan utlösa maniska tillstånd. Läste jag i FASS, efter tre månaders intag och väldigt märkliga händelser omkring mig. MED mig.

    Min morfar var bipolär. Min mamma är det förmodligen och jag likaså. Detta visste läkaren. Jag berättade det av en annan anledning. Jag frågade också, TRE gånger: "Är den beroendeframkallande?" "Är det svår att sluta med?". Han sa nej på båda.

    Jag är nu ute ur detta helvete, med utsättningssymtom som stötar i skallen fortfarande och säger: Aldrig mer i helvete en medicin!

    SvaraRadera
  32. Mina erfarenheter: har ätit Sertralin i ca 11 år, varierande dos. Min dåliga psykiska hälsa har funnits sen jag var barn. Bytte till Cymbalta (snri precis som Venlafaxin) men blev aggressiv av den så jag slutade cold turkey efter några månader, trots läkarnas varningar. Var utan antidepressiva helt i några dagar & ja, det är feta utsättningssymptom på snri. Hörselhallucinationerna var värst, lät som jetplan flög i skallen på mig. Mina pupiller var enorma & jag såg ut som en "pundare".

    efter några dagar sattes Sertralin in igen & utsättningssymptomen av cymbaltan försvann efter 1-2 veckor. Efter några år slutade sertralinen sen att fungera, har bytt till Venlafaxin sen 3 veckor tillbaka.

    Gick från 150 Sertralin till 150 Venlafaxin, bytte rakt av. De enda biverkningarna jag känt av är upprymdhet & skakningar, nu har jag höjt till 225 Venlafaxin. Mår man tillräckligt dåligt & kanske är självmordsbenägen tycker jag inte man ska bry sig om utsättningssymptomen. Det får bli ett senare problem. MEN, förhör din läkare om vilka alternativ som finns & varför hen rekommenderar just denna medicin till dig., ni kanske inte är överens om aktuell status & förväntade resultat av medicineringen & det vill man inte upptäcka senare.

    PS. Tål i princip ingen alkohol på venlafaxinet, somnar direkt.

    SvaraRadera
  33. Informativ läsning här,själv fick jag sertralin som första medicin när jag gick in i väggen och fick grav panikångest.
    Mådde totalt pyton under inkörningsperioden ca 8veckor,hade även diazepam för att klara av den tiden.
    PÅ lättade endel efter inkörningen men kände av den ständigt trots att jag gick upp och låg på maxdos.Fick mirtazapin som komplement dels för stimulera aptiten samt bättre sömn.
    Slutade med bägge efter ett år då jag inte blev PÅ fri utan var tvungen stötta upp med diazepam ofta.
    Utsättningen av sertralin var lika hemsk som insättningen av Venlafaxin som jag började med istället.
    Står nu på Venlafaxin 300mg samt 30mg mirtazapin,denna kombination har för mig fungerat bäst för min PÅ.däremot är sömnen helt kass.äter theralen konstant samt zopiklon periodvis.
    Har upplevt samma symptom som andra beskrivit när man glömt ta venlafaxinet stötar som går genom kroppen riktigt läskigt.

    SvaraRadera
  34. Jag äter venlafaxin 375mg och när "vet man när det är dags och sluta äta?
    Undrar hur det skulle kännas utan tabletterna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där måste du känna själv. När du har mått helt bra en längre tid kan det vara okej att testa en sänkning. Men det måste gå vis läkare!

      Radera